BAB 10 SEBATIAN KARBON
2. Sebatian organik ialah sebatian yang
sumber aslinya ialah organisma dan mempunyai satu atau lebih atom karbon
sebagai juzuk utamanya.
3. Sebatian tak organik ialah sebatian yang
tidak tergolong dalam kumpulan sebatian organik.
4. Sebatian tak organik yang mgd karbon ialah
sebatian karbonat, sebatian hidrogen karbonat, sebatian sianida, sebatian
karbida gas karbon dioksida dan gas karbon monoksida.
5. Pembakaran sebatian organik dengan bekalan
oksigen yang berlebihan atau mencukupi akan menghasilkan gas karbon dioksida
dan air. Pembakaran lengkap berlaku.
6.
Pembakaran sebatian organik dgn bekalan oksigen yang tidak mencukupi
atau berkurangan akan menghasilkan campuran gas karbon dioksida dan gas karbon
monoksida, air dan jelaga. Pembakaran tidak lengkap berlaku.
7. Hidrokarbon ialah sebatian kimia
yang hanya terdiri daripada unsur Hidrogen dan unsur Karbon.
8. Satu atom H hanya akan membentuk satu
ikatan tunggal. Setiap atom C pula akan mempunyai 4 ikatan sahaja.
9. Hidrokarbon tepu ialah hidrokarbon yang
semua atom karbonnya terikat ant satu sama lain melalui ikatan kovalen tunggal
sahaja. →alkana
10. Hidrokarbon tidak tepu ialah hidrokarbon
yang mempunyai sekurang-kurangnya satu ikatan kovalen berganda antara atom
karbonnya.
11. Alkana ialah satu siri homolog
hidrokarbon yang hanya terdiri daripada unsur hidrogen dan unsur karbon.sahaja
dan diwakili dengan formula am C(n)H(2n+2). Ahli pertamanya ialah Metana.
12. Alkena ialah satu siri homolog
hidrokarbon yang hanya terdiri daripada unsur karbon dan hidrogen sahaja dan
diwakili dengan formula am C(n)H(2n).
13.
Alkohol ialah satu sebatian organik yang mempunyai kumpulan berfungsi
–OH dan diwakili dengan formula am
C(n)H(2N+1)OH.
14. Asid Karbosilik ialah satu sebatian
organik yang mempunyai kumpulan berfungsi
–COOH dan diwakili dengan formula am C(n)H(2n+1)COOH.
15. Ester ialah satu sebatian organik yang
mempunyai kumpulan berfungsi –COO– dan diwakili dengan formula am
C(n)H(2n+1)C(m)H(2m+1).
15. Sifat fizik kumpulan homolog hidrokarbon.
16. Takat lebur dan takat didih semakin
bertambah kerana saiz molekul semakin bertambah. Jadi daya tarikan van
der waals antara molekul semakin bertambah kuat.
Oleh itu lebih banyak tenaga diperlukan untuk
mengatasi daya tarikan tersebut.
17. Ketumpatan juga bertambah kerana jisim
molekul bertambah. Semakin bertambah jisim molekul semakin kuat daya
tarikan antara molekul maka semakin padat molekul HC tersebut.
18. Semua alkana dan alkena tidak larut dalan
air kerana rantai hidrokarbon adalah hidrofobik tetapi dapat larut dalam
pelarut organik. Hanya rantai hirdrkarbon alkohol dan asid karbosilik yang
pendek sahaja larut dalam air kerana dipengaruhi oleh kumpulan berfungsinya.
19. Formula struktur sesuatu bahan ialah formula
kimia yang menunjukkan cara atom-atom diikat melalui ikatan kovalen antara
satu sama lain dalam satu molekul bahan tersebut.
20. Sifat kimia alkana:
• Alkana adalah tidak reaktif secara kimia dan bersifat neutral.
• Tidak menunjukkan sebarang perubahan apabila ditindak balas dengan asid HCl, NaOH, KMnO(4) berasid dan air bromin.
• Pembakaran alkana terbahagi kepada pembakaran lengkap dan pembakaran tidak lengkap.
• Mengalami tindak balas penukargantian dengan syarat kehadiran UV dan hanya akan bertindak balas dgn Cl, Br dan I.
21. Sifat kimia alkena:
• Bersifat neutral. Lebih reaktif daripada alkana
• Dapat mengalami pembakaran lengkap dan pembakaran tidak lengkap\
• Mengalami penghidrogenan dgn syarat adanya mangkin platinium / nikel yang panas. Hasilnya alkena→alkana.
• Mengalami penghalogenan dgn air klorin dan bromin untuk menghasilkan dibromoalkana / dikloroalkana.
• Mengalami penghalidaan dgn HCl, HBr dan HI untuk menghasilkan halogenoalkana
• Mengalami penghidratan dgn penambahan stim(air) pada suhu dan tekanan yang tinggi di makmal manakala secara industri adalah dgn menggunakan mangkin asid fosforik pd suhu 300°C dan tekanan 60atm. Alkohol akan dihasilkan.
• Mengalami pengoksidaan[KMnO(4)] untuk menghasilkan alkana-diol.
*alkana dan alkena dapat dibezakan melalui tindak balas pengoksidaan oleh air bromin dan Kalium mannganat(VII)
22. Proses penyediaan alkohol:
• Alkohol dapat disedikan di makmal melalui proses penapaian karbohidrat danjuga melalui industri secara besar-besaran.
• Proses penapaian ialah proses penguraian molekul organik yang besar kepada molekul-molekul yang lebih kecil dgn bantuan enzim yang dihasilkan oleh mikroorganisma.
• Secara industri alkohol dapat disediakan dengan mangalirkan campuran etana dgn stim melalui mangkin asid fosforik pd suhu 300°C dan tekanan 60atm.
23. Sifat kimia alkohol:
• Bersifat neutral.
• Boleh terbakar dengan lengkap atau tidak lengkap
• Mengalami pengoksidaan oleh agen pengoksidaan[KMnO(4)] atau [K(2)CrO(7)] untuk menghasikan asid karboksilik
• Mengalami pengdehidratan dengan membuangkan molekul air untuk menghasilkan alkena. Memerlukan mangkin serpihan porselin panas.
•
24. Penyediaan asid karbosilik:
• Dalam makmal malalui proses pengoksidaan
• Dalam industri melalui proses peretakan petroleum dan pemanasan gas asli.
25. Sifat kimia asid karbosilik:
• Merupakan sejenis asid dan menunujukkan sifat asid.
• Bertindak balas dgn bes, logam, karbonat logam seperti t/b asid dan alkali.
• Bertindak balas dgn alkohol dan kehadiran mangkin asid sulfurik utk menghasilkan ester.
26. Penghasilan ester:
• Melalui proses pengesteran ant asid karbosilik dan alkohol di dalam makmal secarqa refluks dan asid sulfurik bertindak sebagai mangkin.
• Air akan disingkirkan. Jadi proses ini juga dikenali sebagai tindak balas kondensasi.
* isomerisme ialah satu fenomena di mana dua atau lebih molekul mempunyai atom-atom yang sama tetapi susunan mereka berlainan.
*isomer merupakan molekul-molekul yang mempunyai formula molekul yang sama tetapi formula struktur yang berlainan
27. Lemak ialah sekumpulan sebatian organik semula jadi yang terdiri daripada ester.
30. Terbahagi kepada dua jenis iaitu lemak dan minyak.
• Alkana adalah tidak reaktif secara kimia dan bersifat neutral.
• Tidak menunjukkan sebarang perubahan apabila ditindak balas dengan asid HCl, NaOH, KMnO(4) berasid dan air bromin.
• Pembakaran alkana terbahagi kepada pembakaran lengkap dan pembakaran tidak lengkap.
• Mengalami tindak balas penukargantian dengan syarat kehadiran UV dan hanya akan bertindak balas dgn Cl, Br dan I.
21. Sifat kimia alkena:
• Bersifat neutral. Lebih reaktif daripada alkana
• Dapat mengalami pembakaran lengkap dan pembakaran tidak lengkap\
• Mengalami penghidrogenan dgn syarat adanya mangkin platinium / nikel yang panas. Hasilnya alkena→alkana.
• Mengalami penghalogenan dgn air klorin dan bromin untuk menghasilkan dibromoalkana / dikloroalkana.
• Mengalami penghalidaan dgn HCl, HBr dan HI untuk menghasilkan halogenoalkana
• Mengalami penghidratan dgn penambahan stim(air) pada suhu dan tekanan yang tinggi di makmal manakala secara industri adalah dgn menggunakan mangkin asid fosforik pd suhu 300°C dan tekanan 60atm. Alkohol akan dihasilkan.
• Mengalami pengoksidaan[KMnO(4)] untuk menghasilkan alkana-diol.
*alkana dan alkena dapat dibezakan melalui tindak balas pengoksidaan oleh air bromin dan Kalium mannganat(VII)
22. Proses penyediaan alkohol:
• Alkohol dapat disedikan di makmal melalui proses penapaian karbohidrat danjuga melalui industri secara besar-besaran.
• Proses penapaian ialah proses penguraian molekul organik yang besar kepada molekul-molekul yang lebih kecil dgn bantuan enzim yang dihasilkan oleh mikroorganisma.
• Secara industri alkohol dapat disediakan dengan mangalirkan campuran etana dgn stim melalui mangkin asid fosforik pd suhu 300°C dan tekanan 60atm.
23. Sifat kimia alkohol:
• Bersifat neutral.
• Boleh terbakar dengan lengkap atau tidak lengkap
• Mengalami pengoksidaan oleh agen pengoksidaan[KMnO(4)] atau [K(2)CrO(7)] untuk menghasikan asid karboksilik
• Mengalami pengdehidratan dengan membuangkan molekul air untuk menghasilkan alkena. Memerlukan mangkin serpihan porselin panas.
•
24. Penyediaan asid karbosilik:
• Dalam makmal malalui proses pengoksidaan
• Dalam industri melalui proses peretakan petroleum dan pemanasan gas asli.
25. Sifat kimia asid karbosilik:
• Merupakan sejenis asid dan menunujukkan sifat asid.
• Bertindak balas dgn bes, logam, karbonat logam seperti t/b asid dan alkali.
• Bertindak balas dgn alkohol dan kehadiran mangkin asid sulfurik utk menghasilkan ester.
26. Penghasilan ester:
• Melalui proses pengesteran ant asid karbosilik dan alkohol di dalam makmal secarqa refluks dan asid sulfurik bertindak sebagai mangkin.
• Air akan disingkirkan. Jadi proses ini juga dikenali sebagai tindak balas kondensasi.
* isomerisme ialah satu fenomena di mana dua atau lebih molekul mempunyai atom-atom yang sama tetapi susunan mereka berlainan.
*isomer merupakan molekul-molekul yang mempunyai formula molekul yang sama tetapi formula struktur yang berlainan
27. Lemak ialah sekumpulan sebatian organik semula jadi yang terdiri daripada ester.
30. Terbahagi kepada dua jenis iaitu lemak dan minyak.
31. Lemak dihasilkan daripada proses
pengesteran ant satu molekul gliserol dengan tiga molekul asid lemak. Lemak
merupakan propan-1,2,3-triol
32. Asid lemak tepu ialah asid lemak yang
hanya mempunyai ikatan tunggal sahaja. Lemak yang mgd asid lemak tepu dikenali
sebagai lemak tepu.
33. Asid lemak tak tepu ialah asid lemak yang
mgd sekurang-kurangnya satu ikatan dubel. Lemak yang mengandungi asid lemak tak
tepu dikenali sebagai lemak tak tepu.
34. Perbezaan ant lemak tepu dan lemak tak
tepu.
35. Penghidrogenan merupakan tindak balas
penambahan hidrogen yang menukarkan lemak tak tepu kepada lemak tepu dengan
syarat kehadiran mangkin nikel.
36. Pengekstrakan minyak sawit secara industri
i pensterilan→buah sawit dikukus pd suhu 140°C selama 75→90minit
ii pengasingan→mengasingkan buah daripada tandan
iii pencernaan→diputar dgn kuat dlm stim utk menanggalkan sabut
iv pemerahan minyak→buah ditekan dan minyak yg terhasil akan diasingkan drpd gentian sabut &biji sawit
v penulenan→campuran dibiarkan terenap dan minyak pd lapisan atas dikeluarkan
vi pengeringan→minyak tersebut diemparkan dgn laju dan dihantar ke kebuk pengeringan vakum utk dikeringkan.
vii penapisan→menyingkirkan warna,gam dan bau. Hasil yg diperoleh berwarna keemasan.
viii pemeringkatan→mengasingkan trigliserida yg bertakat didih↑ daripada trigliserida yang bertakat didih↓.
37. Kebaikan minyak sawit ialah:
• selamat untuk kesihatan
• kaya dgn beta-karotena
• dapat meningkatkan aras kolesterol yang berfaedah dan menurunkan aras kolesterol yang berbahaya
• mengurangkan kecenderungan darah membeku
• daya tahan yang tinggi terhadap pengoksidaan
• tidak mempengaruhi rasa dan bau masakan
38. Pempolimeran ialah proses penghasilan polimer . Terdapat dua jenis polimer iaitu polimer semula jadi dan polimer sintetik. Polimer semula jadi → getah asli.
39. Getah asli merupakan polimer penambahan yang dihasilkan daripada gabungan monomer-monomer isoprena(2-metil-1,3-diena) untuk membentuk poliisoprena.
40. Penggumpalan lateks:
• molekul-molekul polimer getah diselaputi oleh membran protein yg membawa cas negatif.
• Jadi semua zarah getah adalah bercas negetif. Maka wujud daya tolakan antara zarah getah dan menghalang penggumpalan.
• Apabila asid ditambah, cas negatif membran protein dinyahcaskan dan daya tolakan zarah koloid dihapuskan,
• Pelanggaran berlaku antara zarah getah dan ini akan memecahkan membran protein.
• Polier-polimer getah terbebas dan bergabung menghasilkan gumpalan.
*cara mengelakkan gumpalan ialah dgn menambahkan ammonia ke dalan lateks untuk meneutralkan asid drpd bakteria dan kulat(asid laktik).
41. Getah tervulkan ialah getah yang telah ditindakan dengan sulfur. Dapat dihasilkan dengan memanaskan getah asli dengan serbuk sulfur.
42. Barangan getah ini dapat divulkan dengan mendedahkannya kepada wasap disulfur diklorida (dalam larutan metilbenzena) untuk jangka masa tertentu.
43. Sulfur akan bertindak balas dgn ikatan dubel pada rantai polimer polimer getah untuk membentuk ikatan –C–S–S–C– antara rantai polimer. Ini dapat menghalang polimer-polimer getah daripada bergelongsor.
44. Kehadiran rangkai silang sulfur menyebabkan getah tervulkan mempunyai lebih banyak kelebihan. Antaranya :
• lebih kuat : daya tahan regangan yang tinggi dan tidak mudah putus.
• Lebih tahan haba
• Lebih tahan kepada pengoksidaan
i pensterilan→buah sawit dikukus pd suhu 140°C selama 75→90minit
ii pengasingan→mengasingkan buah daripada tandan
iii pencernaan→diputar dgn kuat dlm stim utk menanggalkan sabut
iv pemerahan minyak→buah ditekan dan minyak yg terhasil akan diasingkan drpd gentian sabut &biji sawit
v penulenan→campuran dibiarkan terenap dan minyak pd lapisan atas dikeluarkan
vi pengeringan→minyak tersebut diemparkan dgn laju dan dihantar ke kebuk pengeringan vakum utk dikeringkan.
vii penapisan→menyingkirkan warna,gam dan bau. Hasil yg diperoleh berwarna keemasan.
viii pemeringkatan→mengasingkan trigliserida yg bertakat didih↑ daripada trigliserida yang bertakat didih↓.
37. Kebaikan minyak sawit ialah:
• selamat untuk kesihatan
• kaya dgn beta-karotena
• dapat meningkatkan aras kolesterol yang berfaedah dan menurunkan aras kolesterol yang berbahaya
• mengurangkan kecenderungan darah membeku
• daya tahan yang tinggi terhadap pengoksidaan
• tidak mempengaruhi rasa dan bau masakan
38. Pempolimeran ialah proses penghasilan polimer . Terdapat dua jenis polimer iaitu polimer semula jadi dan polimer sintetik. Polimer semula jadi → getah asli.
39. Getah asli merupakan polimer penambahan yang dihasilkan daripada gabungan monomer-monomer isoprena(2-metil-1,3-diena) untuk membentuk poliisoprena.
40. Penggumpalan lateks:
• molekul-molekul polimer getah diselaputi oleh membran protein yg membawa cas negatif.
• Jadi semua zarah getah adalah bercas negetif. Maka wujud daya tolakan antara zarah getah dan menghalang penggumpalan.
• Apabila asid ditambah, cas negatif membran protein dinyahcaskan dan daya tolakan zarah koloid dihapuskan,
• Pelanggaran berlaku antara zarah getah dan ini akan memecahkan membran protein.
• Polier-polimer getah terbebas dan bergabung menghasilkan gumpalan.
*cara mengelakkan gumpalan ialah dgn menambahkan ammonia ke dalan lateks untuk meneutralkan asid drpd bakteria dan kulat(asid laktik).
41. Getah tervulkan ialah getah yang telah ditindakan dengan sulfur. Dapat dihasilkan dengan memanaskan getah asli dengan serbuk sulfur.
42. Barangan getah ini dapat divulkan dengan mendedahkannya kepada wasap disulfur diklorida (dalam larutan metilbenzena) untuk jangka masa tertentu.
43. Sulfur akan bertindak balas dgn ikatan dubel pada rantai polimer polimer getah untuk membentuk ikatan –C–S–S–C– antara rantai polimer. Ini dapat menghalang polimer-polimer getah daripada bergelongsor.
44. Kehadiran rangkai silang sulfur menyebabkan getah tervulkan mempunyai lebih banyak kelebihan. Antaranya :
• lebih kuat : daya tahan regangan yang tinggi dan tidak mudah putus.
• Lebih tahan haba
• Lebih tahan kepada pengoksidaan
7 comments:
THANK U!!!!!
*thank you very very much*really appreciate this!!
thankyou so much ! :)
Cikgu, apa bahan2 yang dicampurkan dengan asid sulfurik pekat hasil dia akan berbau harum??? Tolong jawap please!
Tqvm
Terima kasih 🌿
Terima kasih cikgu... Amat membantu saya untuk membuat nota ringkas Kimia....
Post a Comment